В общо 32 избирателни секции е имало проблеми с устройствата за гласуване

...
В общо 32 избирателни секции е имало проблеми с устройствата за гласуване
Коментари Харесай

Не работят само 32 машини за гласуване от близо 12 хиляди

В общо 32 изборни секции е имало проблеми с устройствата за гласоподаване и се е минало към хартиени бюлетини. Това е извънредно дребен дял от общия брой на машините, които са 11 936 броя. Това стана ясно на първия брифинг на Централната изборна комисия за през днешния ден.

В 7 секции проблемите са били установени още в деня за размисъл. В множеството секции устройството не е стартирало при започване на изборния ден. На 2-3 места не са проработили смарт картите; едно не е отпечатвало контролни разписки при гласуване; имало е и случаи на повреди на екраните поради приложимост на погрешен дезинфектант. В тази връзка, от ЦИК прецизираха, че би трябвало да се употребява единствено етилов алкохол до 75 процента.

Важен проблем, на който представителите на ЦИК обърнаха изключително внимание - получени са сигнали от членове на секционни комисии, че гласоподаватели са дали своят вот в единия тип избори, след което са поискали нова смарт карта от съответната комисия, с цел да гласоподават и в другия тип избори. Затова от ЦИК подсетиха, че всеки гласоподавател получава единствено една карта. Щом я сложи в машината, първият вид, който може да избере, е да гласоподава и на двата типа избори. На същото поле на екрана се появяват и другите две варианти - да гласоподава единствено за президент или единствено за парламент. Не може да получи втора карта , защото може да повтори избора си, подчертаха от ЦИК.

Говорителите на комисията направиха и конкретизиране по изявление на служебния министър председател Стефан Янев от тази заран. Той е декларирал, че контролните разписки ще се броят, единствено с цел да откри общата им численост. Комисарите подсетиха, че секционните комисии ще броят гласовете, подадени посредством машините, от разписките по партии и обединения, а по-късно ще попълнят съответните приложения. Няма да се броят единствено преференциите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР